Koulumuseo

Haapakylän eli Valtimon kansakoulu aivan kirkonkylän keskustassa kätkee sisälleen näyttelytiloja ja kesäkahvilan. Idyllisellä paikalla järven rantatöyräällä sijaitseva suuri hirsirakennus on kunnostettu muutamia vuosia sitten siten, että sitä voidaan käyttää lämpimään vuodenaikaan. Vieressä oleva kesäteatterilava ja kesäkahvilan ulkopöydät laajentavat käyttömahdollisuuksia rakennuksen ulkopuolelle.

Koulukaapissa on vanha projektori, jota kutsuttiin taikalyhdyksi. Sillä saattoi heijastaa lasisia diakuvia.

Valtimo-seura rakensi Puukoululle pienen koulumuseon ja sisusti luokkahuoneen, jota voi käyttää esimerkiksi yhdistysten kokouksiin. Kesäkahvilaa ovat pyörittäneet nuoret 4h-yrittäjät, joille se on ollut tuettu kurkistus yrittämiseen.

Puukoulun entisessä veistoluokassa on vuosittain vaihtuva näyttely. Vuonna 2021 se esittelee Murtovaaran talomuseota ja Valtimo-seuran historiaa. Valtimo-seura perustettiin vuonna 1971 ylläpitämään Murtovaaran talomuseota. Tämä vuosi on seuran 50-vuotis -juhlavuosi.